Kom godt i gang med en møntsamling

Mange mennesker samler på noget, og det er meget forskelligt, hvad der er. Det er en hobby for mange mennesker, og noget de vil betale en del penge for. Mennesker samler på ting, som interesserer eller fascinerer dem – af ren nysgerrighed eller som noget de senere kan få mange penge for. En af de ting, som en del mennesker samler på, er mønter, medaljer, pengesedler, poletter eller noget helt andet. Hvis man samler på kgl mønt, kan man finde et sted, som har et stort udvalg af kgl mønter. Nationalbanken sender hvert år et kongeligt møntsæt i to forskellige kvaliteter, et kongeligt børnemøntsæt og et kgl. møntsæt. Hver af disse indeholder 6 mønter, som indgår i møntrækken, derudover er de i væsentligt bedre kvalitet end de mønter, der er beregnet til cirkulation. Det kan skyldes flere ting, men en af årsagerne kan være, at en kgl mønt kan være præget af flere slag, og der anvendes særlige stempler til formålet.

Hvordan anskaffer man sig mønter?

Hvis man gerne vil begynde at samle på mønter, skal man selvfølgelig starte et sted. Man kan være heldig at arve en samling eller få nogle gamle mønter af familien. Dette kan dog ikke altid lade sig gøre, derfor skal man ofte selv begynde at anskaffe sig kgl mønt. Det kan man gøre gennem køb eller bytte med andre samlere eller mønthandlere. Alle mønthandlere har et lager af mønter, og man kan være heldig, at nogle af de mønthandlere udgiver en lagerliste, hvori mønterne sælges til faste priser. Derudover arrangerer nogle firmaer offentlige auktioner med bedre mønter, ligesom mange møntklubber afholder auktioner med salg til medlemmerne. Så hvis man er ny i faget med møntsamling, er det god mulighed for at starte op, da der findes mange muligheder for at starte sin samling.

Vigtigt med god opbevaring

Har man en kgl mønt samling kan det være en god idé at passe godt på dem. På længere sigt er det vigtigt, at mønterne ikke bliver udsat for mekaniske skader, forkert behandling eller for kemiske angreb. Mønter kan nemlig blive ødelagt ved forkert rensning. Hvis man er i tvivl om en mønt rensning, så er det bedre at lade være, da samlere foretrækker mønter med deres oprindelige patina. God opbevaring er vigtig for mønterne. Når man skal holde ved en kgl mønt, er det en god idé, at man aldrig holder på møntfladen. Det kan være nødvendigt at bruge tynde bomuldshandsker. Det er en fordel, at mønterne bliver opbevaret et sted, hvor de ikke får skader. Det bedste sted at opbevare mønter er i et møntskab, hvor mønterne ligger i hvert sit rum, på den måder får mønterne de bedst mulige betingelser.