Generelle fakta om Berlinmuren og dens fald

Berlinmuren blev etableret af DDR – Den Tyske Demokratiske Republik (Østtyskland) i 1961 for at forhindre dens borgere i at flygte til Vesttyskland (BRD). Muren adskilte Øst- og Vestberlin i 28 år, indtil den faldt i 1989. Berlinmurens fald markerede afslutningen på Den Kolde Krig og Tysklands genforening. Begivenheden var et symbol på kommunismens opløsning i Østeuropa og afslutningen på Sovjetunionens kontrol over regionen.

Hvorfor blev Berlinmuren opført?

Efter 2. Verdenskrigs blev Tyskland delt op mellem de fire allierede lande USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen. Det allierede kontrolråd (med ledere fra alle fire lande) blev placeret i Berlin, som lå i Sovjetunionens zone, og byen blev opdelt i fire zoner. Efter kort tid brød samarbejdet mellem de allierede magter sammen, da Josef Stalin (Sovjetunionens leder) ønskede kontrol over hele Berlin.

I 1949 blokeredes leveringen af livsnødvendige fødevareforsyninger til Vestberlins indbyggere af Sovjetunionen. Det fik de vestlige magter til at flyve alle forsyninger ind med luftbro i stedet for, da de ikke ville give efter for de sovjettiske pres. Dette blev starten på den kolde krig.

Også i dette år blev de tre allierede dele af Tyskland (inklusiv Berlin) slået sammen til staten BRD – Vesttyskland, og den sovjetiske del blev til DDR – Østtyskland. Dårlig økonomi og frygt for at leve i et kommunistisk land, fik i 1950’erne mange østtyskere til at flygte til Vesttyskland.

Da resten af grænserne mellem BRD og DDR havde streng grænsekontrol, valgte de fleste at flygte over Berlin, hvor det stadig var muligt frit at krydse grænsen mellem øst og vest. DDRs ledere besluttede derfor til sidst, at befolkningen skulle spærres inde, og idéen om Berlinmuren fødtes.

Hvornår blev Berlinmuren opført?

I 1961 blev Berlinmuren opført i form af vagter og en simpel pigtråd. DDR’s ledelse påbegyndte dog hurtigt udbyggelsen af den, med intentionen om at gøre det så umuligt som muligt for landets indbyggere at flygte.

I 1962 blev der bag det første hegn bygget endnu et på ca. 100 meter, hvorimellem huse blev revet ned så området kunne dækkes med grus, så vagterne let kunne opdage fodtrin. Dette område gik under navnet Dødsstriben, da formålet var at give vagterne i tårnene frit udsyn, så de med lethed kunne skyde alle, der forsøgte at flygte.

Fra 1965 påbegyndte DDR arbejdet på betonmuren, som Berlinmuren er kendt for i dag. Dette skulle bl.a. sikre, at det ikke var en mulighed at krydse grænsen i køretøjer.

Berlinmuren stod i 1981 færdigstøbt i forstærket beton, 45,1 km lang, 3,6 m høj og 1,2 m bred. Denne nye betonmur havde 116 vagttårne og var bevogtet af mellem 1.000 og 1.200 soldater.

Berlinmurens fald

Er du en af dem, der altid har svært ved at huske den præcise dato for, hvornår Berlinmuren faldt? Så er du ikke alene. De fleste kan dog altid huske årtallet for murens fald, men hvornår faldt berlinmuren egentlig?

Berlinmurens fald begyndte den 9. november 1989, da den østtyske regering meddelte, at borgere i DDR kunne krydse grænsen til Vesttyskland. Masser af mennesker begyndte at samle sig ved muren, og til sidst åbnede vagterne kontrolposterne, så folk frit kunne krydse. Muren blev officielt åbnet den 11. november 1989 og blev efterfølgende nedbrudt i månederne og årene efter.