En kort historie om rom og hvordan man kan nyde det i dag

Rom er en destilleret alkoholisk drik fremstillet af biprodukter fra sukkerrør, som f.eks. melasse og honning. Den har eksisteret siden begyndelsen af 1600-tallet, hvor den først blev udviklet på de caribiske øer, og den har siden spredt sig til alle hjørner af verden. Uanset om du er fan af dens karakteristiske smag eller bare nysgerrig på denne unikke drik, får du her alt det, du skal vide om drikken, og hvordan du kan nyde den.

En kort historie om rom

Rom blev først skabt på de caribiske øer af sukkerplantager, der havde brug for en måde at forvandle deres biprodukter fra sukkerrør til noget værdifuldt. Produktionsprocessen for fremstilling af drinken involverede kogning af sukkerrørssaft eller melasse, gæring med gær og derefter destillation med kobberdestillatorer, indtil der blev fremstillet en stærk alkoholisk drik. Herefter blev drinken brugt til handelsformål eller indtaget af sømænd på lange rejser. I det 18. århundrede var spiritussen blevet så populær, at mange kolonier i Amerika endda brugte den som valuta!

Forskellige typer

I dag findes der tre hovedtyper af alkohol på markedet: lys/sølv spiritus, mørk/sort og krydret. Den lyse/sølve er mere mild i smag og farve; den har typisk et strejf af sødme på grund af sin alder (som ofte er 1-2 år). Mørk/sort rom er mørkere i farven og har en kraftigere smag på grund af længere lagringsprocesser (normalt 3-5 år). Krydret rom er smagt til med krydderier som kanel eller muskatnød, som tilføjer et ekstra lag af kompleksitet til deres smagsprofil.
Uanset hvad du foretrækker af smag, er der helt sikkert en romtype, der passer perfekt til dig!

Sådan nyder du rom

Rom kan nydes ren eller blandes i cocktails som Mojitos eller Daiquiris. Hvis du leder efter en klassisk cocktailopskrift med den hvide, kan du prøve at lave en Piña Colada – en lækker blanding af ananasjuice, kokoscreme, hvid spiritus og is, som serveres på knust is! Hvis du virkelig vil være kreativ med dine drinks, hvorfor så ikke blande nogle hjemmelavede tiki mules? De indeholder limeade-koncentrat blandet med ingefærøl og mørk krydret spiritus! Mums! Uanset hvordan du beslutter dig for at nyde denne unikke drik, skal du bare sørge for at gøre det på en ansvarlig måde. Drikken er en ikonisk spiritus, der har eksisteret i århundreder; fra den ydmyge begyndelse på sukkerplantager i Caribien og helt frem til nutidens moderne cocktails. Fra lys/sølv til mørk/sort og endda krydret rom – uanset din smagspræference – er der helt sikkert en perfekt drink til dig! Så hvorfor ikke give denne unikke spiritus en chance? Du vil måske finde dig selv i at nyde denne lækre godbid mere, end du nogensinde havde troet muligt! Skål!