Hvor hurtigt kan du træne dig op til 5 km?

At træne sig op til at løbe 5 km kan virke som en udfordring, men med en godt struktureret træningsplan og tålmodighed, er det opnåeligt for de fleste. Her får du et par tips til, hvordan du kommer i gang med løbetræningen.


Kan man løbe 5 km på 12 uger?

Hvis du gerne vil løbe 5 km, er det realistisk at du med det rette træningsprogram kan nå dit mål på 12 uger. Du kan downloade et løbeprogram gratis her https://liiteguard.dk/blogs/news/lobeprogram-5-km. Udover selve løbeprogrammet, får du desuden en masse tips til, hvordan du undgår skader og opretholder motivationen. Et løbeprogram er en fordel, fordi du får struktur på din træning.

Start langsomt ud

Nøglen til at begynde at løbetræne er at starte stille og roligt. Når du begynder at træne op til 5 km, er det vigtigt at du lytter til din krop og undgår at presse dig selv for hårdt. I starten handler det om, at kroppen skal vænne sig til den fysiske aktivitet. Ved at starte stille og roligt ud, mindskes risikoen for overbelastningsskader. Vær desuden opmærksom på, om du begynder at opleve ubehag eller smerte. Er det tilfældet, så sørg for at give din krop ro til at restituere. Tålmodighed kommer til at være vejen frem, når du begynder at løbe.

Konsistens og variation

At nå målet om at løbe 5 km kræver både konsistens og tålmodighed. For at opbygge løbeformen er det vigtigt at løbetræne regelmæssigt. Men det er også en fordel at inkorporere styrketræning. Planlæg evt. i starten af hver uge, hvilke dage du vil løbe, og hvilke dage du vil styrketræne. Planlægning kan især være en hjælp, hvis du har svært ved at finde overskud til at få trænet. Du vil opleve, at motivationen ikke altid er helt i top. I disse perioder handler det om ikke at miste modet, men at fortsætte med at følge planen. Prøv evt. at variere din løberute, eller vælt alternative træningsformer, som f.eks. cykling eller vandring. Husk også på at fejre dine fremskridt undervejs. At sætte realistiske delmål og se tilbage på, hvor langt du er kommet, er for mange en motivationsfaktor.